Yayınlanma:04 Ocak 2024 22:10 Güncelleme:21 Ocak 2024 21:30
Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) adına İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında yürütülen Stratonikeia Antik Kentindeki kazı çalışmalarında çıkan iki buluntu 2023 yılının en önemli 10 arkeolojik keşifi arasına girdi.
PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında yürütülen Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı’ndaki arkeolojik kazı ve restorasyon ve çizim çalışmaları yılın 12 ayı devam etmekte olup antik dönemlerden günümüze farklı yapı ile kalıntılarda kazı ve restorasyon çalışmalarına devam ettirmektedir. Dokuz ayrı döneme ait yoğun kalıntıların bulunduğu Stratonikeia’da antik dönem yapılarının yanı sıra özellikle Türk dönemi eserleri ve buluntuları önemli bir grubu oluşturmaktadır.
Prof. Dr. Bilal Söğüt ve ekibinin yürüttüğü kazı çalışmalarında Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait Roma Hamamı’nın Frigidarium bölümünde yapılan kazılarda günümüzden Roma Dönemi’ne kadar tarihlenen yapı kalıntıları ve buluntular ele geçirildi. Bunlar arasında milattan önce ikinci yüzyıl ortalarına ait antik dönemin ilham perilerinden dansı temsil eden Mousa Tersichore’ye ait olan heykel ile milattan sonra ikinci yüzyıl ortalarına ait farklı yaşlarda üç ayrı çocuğa ait ayak izleri ünik eserler arasında yer aldı.
10 arkeolojik keşif listesinin 6. ve 8. sırasında yer aldı
Arkeofili tarafından, arkeologlar arasında yapılan anket sonuçlarına göre “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif” Listesinin altıncı sırasında M.S. 2. yüzyıla ait tuğlalar üzerindeki 2-3 yaşlarında 3 çocuğa ait ayak izleri yer alırken, listenin sekizinci sırasında ise M.Ö. 2. yüzyıl ortalarına ait antik dönemin meşhur heykeltıraşlarından Philiskos’un tipinde yapılmış olan dans eden Mousa heykeli de yer aldı.
Antik döneme ait sosyal hayat, mimari ve plastik sanatı ile ilgili önemli verilere ulaşılmasını sağlayan buluntular, Stratonikeia’nın dokuz ayrı döneme ait kalıntıları ve yerleşim dokusu dışında, 2023 yılında ele geçen eserleri ile de ilgi merkezi haline gelmesini sağladı.