Yayınlanma:10 Mayıs 2024 20:26 Güncelleme:05 Haziran 2024 19:16
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (DSBMYO) Dış Ticaret Bölümü tarafından düzenlenen “Kariyer Sohbetleri” etkinliğinin beşincisinde Yonga Mobilya Lojistik ve Yurt İçi Satış Sorumlusu, aynı zamanda DSBMYO Dış Ticaret Bölümü 2020/2021 eğitim öğretim yılı mezunlarından olan Hüsrev Şavklı öğrencilerle buluştu.
Kariyer Planlama dersi kapsamında düzenlenenetkinliğe Dış Ticaret Bölümü’nün hocalarının ve öğrencilerinin yanı sıra birçok akademik, idari personel ve farklı bölümlerden öğrenciler katılım gösterdi.
Okul staj döneminde stajyer olarak çalıştığı Yonga Mobilya’da gösterdiği başarı ve isteklilik üzerine iş teklifi almış ve son iki yıldır burada çalışmakta olan Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret bölümünden 2020/2021 eğitim öğretim yılında mezun olan Hüsrev Şavklı, konuşmasına çalıştığı firmayı tanıtarak başladı. Şavklı: “Yonga Mobilya 1974’te kurulmuş, köklü bir firma. Türkiye’nin en büyük mobilya satıcıları arasında 8. sırada yer almakta, Amerika, Danimarka, İngiltere gibi ülkelerle çalışmakta. Burada iki yıl önce burada staja başladım ve şu an bu işletmenin Lojistik ve Yurt İçi Satış Sorumlusuyum. Bunu sizlerde başarabilirsiniz.” şeklinde konuştu.
Konuşmasının devamında işe başlama sürecini anlatan Şavklı sözlerine şöyle devam etti: “Stajyer yaparken gereken emeği sarf ederek işletmeye kendi farklılıklarımı gösterme fırsatı buldum. İki yıllık bir okulda okumak olumsuz gibi algılansa da olumsuz değildir. Okurken gerekli çabayı sarf etmek, burada almış olduğumuz eğitimin farkında olmak, alabildiğimiz her bilgiyi almak gerekiyor. İş hayatında bu bilgiler mutlaka karşımıza çıkıyor. İşletmelerin kullanmış olduğu programları bilmeseniz bile ne işlem yaptığını takip etmek anlamaya çalışmak önemlidir. Çünkü işletme içinde mutlaka departmanlar arası bilgileri bilme ihtiyacı doğmakta. Yeri geldiğinde bunları anlayabilmek gerekiyor. Ayrıca bilgi sahibi olmak ve bilgiyi yönetmek güçlü hissetmenizi sağlar. Bu da size yol gösterir. Hızlı ve aceleyle öğrenme yerine buradaki eğitiminiz sürecinde daha rahat öğrenme fırsatını değerlendirmeniz çok önemli.”
Kendi kariyer yolculuğu hakkında öğrencilerimize değerli bilgiler aktaran Hüsrev Şavklı, “İşe başladığım ilk yıl DENİB’in düzenlemiş olduğu birçok eğitime katıldım ve birçok belge aldım. İşletme de beni bu konuda çok destekledi. Sürekli olarak kendime yeni şeyler katmaya geliştirmeye çalıştım ve katmaya da devam ediyorum” ifadesinde bulundu. Ayrıca işi doğru yapabilmek; ürünleri müşterilere doğru tanıtabilmek ve aktarabilmek için her bir detaya hâkim olmanın gerektiğini belirterek, düzgün bir iletişim dili ve müşterilerin memnuniyetinin önemine ve en çok mesleki İngilizceye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.
Staj dönemi başvuranlarının alındığı dönem içerisinde olan dinleyicilere işlemenin stajyer alım süreçlerine ilişkin bilgiler veren Şavklı, kendi stajyerlik sürecini de göz önünde bulundurarak değerli çıkarımlarda bulundu ve şunları ifade etti: “Staj döneminde her işi yapmıyorsunuz her işi görüp öğrenemiyorsunuz belki ama bir şeylerin farkına varıp harekete geçmek önemli. Kişilerin özellikleri işe alımda çok önemli. Eğitimlerimizin yanında iletişim, ekip çalışması, sonuç odaklı çözümler sunabilme, kendimizin güçlü yönlerimizi gösterebilmek, işe alınmanızda öne çıkmaktadır. Stajyer olarak çalışıldığında işe katılma, ekiple birlikte hareket etmek ve gerekli özgüveni ve özeni göstermek işletmede önemsenmektedir. Yine kendimizi çeşitli donanımlarla eğitim sertifikalar gibi kendimizi parlatmalıyız çünkü işe alımlarda bu yönleriniz dikkat çekmektedir. Özellikle deneyimimizin olmadığı göz önüne alındığında kendimizin geliştirmeye açık olduğumuzu göstermektedir.”
Öğrencilere kendilerine inanmalarını ve kendilerini geliştirmelerini öğütleyen, o zaman başarılı olmamaları için bir neden olmayacağını söyleyerek sözlerini tamamlayan ve öğrencilerden gelen soruları samimiyetle yanıtlayan Hüsrev Şavklı’ya söyleşi sonunda, teşekkür belgesini Dış Ticaret Bölümü Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Mükrime Öksüz Demirgubuz tarafından takdim edildi.