rektör 30 ağustos

Yayınlanma:30 Ağustos 2024 07:54 Güncelleme:30 Ağustos 2024 07:54

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından hazırlanan bir dizi etkinlikle 30 Ağustos Zafer Bayramı büyük bir coşku ile kutlandı. Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın katılımı ile düzenlenen etkinlikler arasında konferans, kortej yürüyüşü, Kuran tilaveti, sinevizyon gösterisi, müzik dinletisi, havacılık gösterileri yer aldı.

Etkinliklerden ilki PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde (İTBF) İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda Prof. Dr. Umut Karabulut tarafından verilen ‘30 Ağustos Büyük Zafer ve Ötesi’ adlı konferans oldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlik Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın yaptığı açılış konuşması ile devam etti.

Rektör Kutluhan: “Büyük Taarruz ile makûs talihimizi yenerek, milletimizin hür yaşama iradesini tüm dünyaya haykırmıştır”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan konuşmasında şunları kaydetti: “30 Ağustos 1922’de Büyük Türk Milleti ve Kahraman Ordumuz, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, her karışı şehit kanıyla sulanmış, bin yıllık kutsal vatan topraklarımızı parçalayarak milletimizin istikbal ve istiklalini hedef alan işgalci güçlere karşı 26 Ağustos şafağında başlayan ve 30 Ağustos’ta muhteşem bir zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ile makûs talihimizi yenerek, milletimizin hür yaşama iradesini tüm dünyaya haykırmıştır. Ağustos ayı Türk’ün zaferler ayıdır. Türklere Anadolu’nun kapılarını 953 yıl önce açan Malazgirt Meydan Muharebesi, Türk Milletinin son yurdunun Anadolu olduğunun tarihi bir nişanesi olmuştur.  Ağustos ayı Türk’ün zaferler ayıdır çünkü 1071’de Malazgirt, 1473’te Otlukbeli, 1514’te Çaldıran, 1516’da Mercidabık, 1521’de Belgrad, 1526’da Mohaç, 1571’de Kıbrıs, 1921’de Sakarya Meydan Muharebesi ve 1922’de Büyük Taarruz Türk’ün cihangirliğinin, İstiklal Mücadelesinin ve varoluş temelinin timsali olan savaşlardır. Büyük Milletimizin desteği ile Türk Ordusunun 26 Ağustos 1922 sabahı işgal kuvvetlerine yönelik başlattığı Büyük Taarruz, Türk Milletinin kararlılığının, mücadele azminin ve hür yaşama iradesinin açık bir kanıtıdır.  Bu zaferle aziz milletimiz son sözünü söylemiş;  Malazgirt ile Türk’e açılan vatan kapısı, Büyük Taarruz ile sömürgecilere ve işgalcilere ebediyen kapanmıştır. Malazgirt Bizans için nasıl acı verici bir hezimet olmuşsa, Büyük taarruz da Yunanlılar ve destekçileri için tam bir bozguna ve tufana dönüşmüştür. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde, dünya tarihinin gidişatını değiştiren, bağımsızlığımızı harp meydanlarında tescilleyen, imkânsız görüneni gerçek kılan 30 Ağustos Zafer Bayramımızın 102. yılını kutluyor, aziz Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi, cepheye silah taşıyan analarımızı, bacılarımızı, evlatlarımızı saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyorum. Bugün bize çok değerli bilgiler Aktaracak Tarih Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Umut Karabulut’a, ev sahipliği için İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemize ve Dekanımız Prof. Dr. Yasemin Beyazıt’a ve siz katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum.  30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun. Yüce Allah milletimizin varlığını, birliğini, dirliğini ebediyen korusun. En derin saygılarımla.”

rektor 30 agustos1

Prof. Dr. Karabulut: “30 Ağustos tarihinde düşmana nihai darbeyi vuran ve Sevr’i yırtıp atan büyük zafer”

Açılış konuşmasının ardından Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Karabulut ‘30 Ağustos Büyük Zafer ve Ötesi’ adlı konferansını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Umut Karabulut konuşmasında; Milli Mücadele’nin başlangıcından 30 Ağustos’a kadar yaşananlardan bahsederek 30 Ağustos Zaferinin, Sevr Antlaşmasını geçersiz kıldığını ifade etti. Prof. Dr. Karabulut yaptığı sunumun ilk kısmında; Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası Türkiye’deki işgallerin tarihsel arka planına, işgaller karşısında Türk halkının kararı olan teslim olmamanın önemi ve bağımsızlık mücadelesine, Misak-ı Milli kararlarının önemine, Milli Mücadele’de Batı Cephesinin anlam ve önemine, gizli yürütülen taarruz hazırlıklarına, Türk ve Yunan ordularının kayıplarına, Anadolu’daki Yunan zulmüne değindi. Konuşmasının son kısmında ise Prof. Dr. Karabulut, Türk İstiklal Harbi ve Milli Mücadeleyi başarıya ulaştıran unsurlara, 30 Ağustos Zaferi’nin bir ulusu bağımsızlığa kavuşturan tarihin önemli bir savaşı olduğuna, ^0 Ağustos Zaferi’nin Sevr Antlaşması ile İtilaf Devletleri tarafından uygulanmaya başlanan antlaşma hükümlerini geçersiz kıldığına ve değiştirilmesini gerektirdiğine, yeni ve modern bir devlet yapısına uzanan ilk adım olan 30 Ağustos Zaferi ile elde edilen sonuçlara değindi. Prof. Dr. Umut Karabulut konuşmasını: “30 Ağustos tarihinde düşmana nihai darbeyi vuran ve Sevr’i yırtıp atan büyük zafer, yalnızca kazanılan bir savaş olmakla kalmamış, bugüne dek geliştirilerek yaşatmayı başardığımız ülkemizin vasıflarının önünü açan en önemli gelişmelerden biri olmuştur. Bugünlere ulaşmamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm Milli Mücadele kahramanlarının ruhları şad olsun.” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasından dolayı Prof. Dr. Umut Karabulut’a teşekkür belgesi takdim etti.

PAÜ’de 30 Ağustos Zafer Bayramı Bir Dizi Etkinlikle Kutlandı

Konferansın ardından gün boyu devam eden etkinlikler arasında; PAÜ Gölbahçe’den Havuzbaşı Amfi Tiyatroya yapılan kortej yürüyüşü, Şehitler Meydanında gerçekleştirilen Kuran tilaveti, sinevizyon gösterisi, PAÜ Rock Topluluğunun sahnelediği 30 Ağustos Zafer Bayramı adlı müzik dinletisi, PAÜ Havacılık Topluluğu’nun 24-30 Ağustos tarihleri arasından gerçekleştirdiği 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yılı şerefine 102 atlayış gösterisi yer aldı.

PAÜ Şehitler Meydanı’nda yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ve beraberindekiler şehitler adına anıta karanfil bıraktılar. Ardından şehitler için İlahiyat Fakültesi öğrencileri tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı.

Rektör Kutluhan: “Nasıl Şehitler Tepesi hiçbir zaman boş kalmıyorsa bu bayramların kutlanmasında da meydanların boş kalmaması gerekir”

PAÜ Havuzbaşında sonlanan kortej yürüyüşü sonrasında Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ile topluluk üyesi öğrenciler sohbet etti. Ardından programda konuşan Rektör Prof. Dr. Kutluhan: “Tarihi gerçekten iyi bilip, anlayarak vatanımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Milli bayramlarımız; milli birlik ve beraberliğimizi sağlamak ve başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını anlamak için çok önemli. Nasıl Şehitler Tepesi hiçbir zaman boş kalmıyorsa bu bayramların kutlanmasında da meydanların boş kalmaması gerekir.” dedi.

Etkinliklerin devamında PAÜ Rock Topluluğu, 30 Ağustos Zafer Bayramına özel bir müzik dinletisi gerçekleştirdi. Program sonunda Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Turan Karadeniz ve Prof. Dr. Recep Şahin Arslan ile birlikte etkinliğimize sundukları katkılardan dolayı; Havacılık Topluluğu, Rock Topluluğu ve Motosiklet Topluluğu öğrencilerine teşekkür belgesi takdim etti.

6.5kTakipçi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz