Yayınlanma:19 Temmuz 2023 19:57 Güncelleme:23 Ağustos 2023 20:56
Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) geçen yıllarda birçok ihbara ve şikayete konu olan PAÜ Hastaneleri hasta ve personelin ihtiyacına yönelik bu aylarda yapılması beklenen yemek ihalesiyle ilgili ihbarlar yağmaya başladı.
Geçmiş dönemlerde yaşanan şaibeli ve adrese teslim ihale trafiğinin, günü henüz belli olmayan; ama bir ay içerisinde yapılması beklenen ihalede de yaşanmaması için yetkilileri uyaran ve medyanın dikkatini çekmeye çalışan sektörden kişi ve kuruluş yetkilileri “ Lütfen önceki dönemlerde yaşatılan anormalliklere izin verilmesin, hak eden kazansın ve hizmetini versin” diyerek şu hassas konulara dikkat çektiler:
AÇIK VE EŞİT ŞARTLARDA YARIŞILSIN
“Önceki ihalelerde olduğu gibi katılımı kısıtlayıcı, rekabeti engelleyici hükümler içermemeli, dolayısıyla kamu kaynaklarının verimli kullanılması ilkesi de bertaraf edilmemelidir.
Bir önceki dönemde yapılan ihalede katılımı kısıtlayıcı unsurların düzeltilmesini ve kanunun 5. Maddesinde öngörüldüğü gibi “saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği sağlamayı” PAÜ yetkililerinden özellikle rica ediyoruz.
BAZI ÇEVRELER BASKI YAPIYOR
Ve bu ihaleyle ilgili bazı çevrelerin, işin hakkıyla yapılması konusunda çaba harcayan sayın rektörümüze baskı kurmaya çalışarak, ihalenin şartnamesinde belli bir firmaya yönelik adres gösterme ve diğer firmaları kısıtlayıcı maddeleri daha da çoğaltılma yönünde taleplerde bulunduklarına yönelik bilgiler geliyor.
Bizler, her türlü duyumumuza rağmen, mevcut üniversite yönetiminin başta rektör olmak üzere elinden gelen hassasiyet göstereceğine yönelik inancımızı koruyoruz.
YETKİLİLERİ UYARIYORUZ
Gelen ihbar metninde, üniversite yetkililerine eşit rekabet şartlarına dikkat edilmesi gerektiği yönünde uyarı ve talepte bulunularak, devamla şöyle denildi:
“İhalelerde rekabeti sağlamak kanunda da belirtildiği üzere idarenin temel görevleri arasındadır. Rekabetin sağlanmadığı ihalelerde sözleşme imzalayan firma kendini rakipsiz görmekte ve bu durum sadece yemek fiyatına değil yemek kalitesine ve müşteri memnuniyetine de olumsuz olarak yansımaktadır.
Bu tek taraflı tutumları neticesinde hastanede çıkan yemeklerimizde bir türlü kalite istenen standartlara çıkarılamamakta, personel ve hasta şikâyetlerinin önüne geçilememekte ve birçok personel beğenmediği için hastane yemekhanesinde yemek yiyememektedir. Rekabet ve kalite birlikte düşünülmesi gereken iki kriterdir. Rekabet olmadan kalitenin de geliştirilemeyeceği muhakkaktır.
İleri sürdüğüm hususların yetkililerce tekrar değerlendirilerek, ihaleye çıkılmadan önce gerekli hassasiyetin gösterilmesini, katılımı kısıtlamayan, rekabetçi ve aynı zamanda seçici bir şartname ile ihaleye çıkılarak hem kurum kaynaklarının verimli kullanılmasını hem de yemeğe ait kalite ve standartların iyileştirilmesini talep ediyorum.”