Yayınlanma:20 Mart 2021 17:00 Güncelleme:06 Mayıs 2021 17:22

Pamukkale Üniversitesi’nde Ziraat Fakültesi’nin kurulma çalışmaları için ilk adım atıldı. Rektör Kutluhan, kurulması planlan Ziraat Fakültesi ile özelikle yöreye özgü tarımsal ürünlerin, bilimsel yaklaşımlarla geliştirilerek, kültürel ve ekonomik değeri yüksek ürünler haline gelmesini hedeflediklerini söyledi.

Hâlihazırda Çal Meslek Yüksekokulu (Çal MYO), Çivril Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Tavas Meslek Yüksekokulu (Tavas MYO) ve Acıpayam Meslek Yüksekokulu farklı programları ile Tohum Islahı ve Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TIGAM) ve Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) bünyelerinde yapılan bilimsel çalışmalar ile tohum ıslahı ve gen kaynaklarının korunması çalışmalarını sürdüren Pamukkale Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nin kurulması hususunda çalışmalarını başlattı. Bu kapsamda Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Necip Atar ve Prof. Dr. İbrahim Kısaç ile birlikte Çal MYO, Çivril Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Tavas MYO, TIGAM ve BİYOM’dan öğretim üyeleri ile bir araya geldi.

“Denizli’ye özgü tarım ürünlerin gen kaynakları koruma altına alınmalıdır”

Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Denizli’nin önemli bir sanayi şehri olmasının yanında aynı zamanda yöreye özgü tarımsal ürünleri ile zengin bir tarım şehir de olduğunu hatırlattı. Ülkemizde tarımın gelişmesi adına özellikle Denizli’ye özgü tarım ürünlerin gen kaynaklarının koruma altına alınması, tohumlarının ıslah edilmesi konularda bilimsel çalışmalarını sürdüren PAÜ’lü araştırmacı ve öğretim üyelerine teşekkürlerini sunan Rektör Prof. Dr. Kutluhan, son zamanlarda sanayicilerin de tarım teknolojileri konularına büyük yatırımlar yaptığını dile getirdi. Toplantı, Ziraat Fakültesi’nin kurulması çalışmalarına dair görüş alışverişleri ile devam etti.

REKTOR KUTLUHAN
Prof. Dr. Ahmet Kutluhan

Rektör Kutluhan: “Tarımsal alanda yürüttüğümüz çalışmaları Ziraat Fakültesi ile bir üst seviyeye çıkaracağız”

Toplantının ardından konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, özellikle pandemi süreci ile tarımsal üretimde kendi kendine yetebilmenin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha iyi anlaşıldığına dikkat çekti. Prof. Dr. Kutluhan, tarım alanında çalışmalarını sürdüren araştırma merkezlerinin desteği ile Denizli için ekonomik ve kültürel öneme sahip tarım ürünlerinin modern teknolojilerle yüksek kalite ve yüksek verimli ürüne dönüştürme çalışmalarını, kurulması planlanan Ziraat Fakültesi bünyesinde bir üst seviyeye çıkaracaklarını ifade etti. Çal ve Acıpayam’da Üniversitenin kullanımına sunulmuş arazilerin olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Çivril’de de yerel yönetimin yine tarımsal Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesi için arazi vermeye hazır olduğunu söyledi.

“PAÜ Ziraat Fakültesi ile Denizli, tarımda da söz sahibi olacak”

Pamukkale Üniversitesi bünyesinde Ziraat Fakültesi’nin kurulmasıyla Denizli’nin sanayide olduğu gibi tarımda da adından sıkça söz ettireceğini kaydeden Rektör Kutluhan, “öğrencilerin de doğrudan uygulamanın içinde yer alacağı Ziraat Fakültesi ile kültürel değer ve ekonomik geçim kaynağı olan ay çekirdeği, elma, üzüm gibi ürünlerin coğrafi işaretli ürün olarak kabul görmesi, tarımda bilimsel yaklaşımlar kullanılarak Denizli’mizde tarımın gelişmesi ve bu gelişimin ekonomimize yansımasını hedefliyoruz. PAÜ Ziraat Fakültesi ile Denizli, tarımda da söz sahibi olabilecektir” şeklinde konuştu. PAÜ Rektörü Kutluhan, Denizli şehrinin tarımı için son derece önemli olan ürünlerin gen kaynaklarının korunmasının, bilimsel yöntemlerle tohum, bitki ve hayvan türlerinin ıslah çalışmalarının yürütülmesinin, ülkemizde tarım ve hayvancılık alanında büyük ekonomik faydalar sağlayacağını söyledi.

“Denizli, katma değeri yüksek tarım ürünlerinin yetiştirilmesine elverişli topraklardır”

“Tarıma elverişli arazileri bulunan ilimiz, farklı iklim şartlarına sahip yöreleri ile katma değeri yüksek daha önce yetiştirilmemiş tarım ürünlerinin yetiştirilmesine de elverişlidir” diyen Rektör Kutluhan, “tüm bunlar tarımda ve hayvancılıkta bilimsel gelişmeler ışığında yeni yöntemler kullanılması ile mümkündür. İnşallah en kısa sürede yükseköğretim kurumundan bu fakültemizin kurulması noktasında başvurumuz geçer ve Bakanlar Kurulu tarafından imzalanır” ifadelerini kullandı.

“Acıpayam ilçesinde, hayvancılık; çağdaş bilgi ve teknolojilerle en üst düzeye çıkacak”

Ziraat Fakültesi’nde gerek tarım gerekse hayvancılık alanında çalışmaların yürütüleceğini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “hayvancılık alanında, Acıpayam ilçemizde, yöre, bölge ve ülkedeki hayvansal üretim süreçlerine olumlu katkılar sağlayacağına inandığımız çağdaş bilgi ve teknolojileri kullanarak bu alandaki problemlerin çözümü ve kullanılan tekniklerin iyileştirilmesi çalışmalarını yürüteceğiz. Aynı zamanda donanımlı insan gücü de yetiştireceğiz” diye konuştu.

“Ziraat Fakültemizin ülkemiz tarımının gelişmesine büyük katkılar sunacağına inanıyoruz”

“Fakültemizin kurulması çalışmalarında başta Sayın Valimiz Ali Fuat Atik olmak üzere Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Zolan ile ilçe yerel yönetimlerimiz bizlerden desteklerini esirgemediler. Bu vesileyle kendilerine şükranlarımı sunmak istiyorum” ifadelerini kullanan PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “umuyorum ki ilimizin de desteği ile Üniversitemiz, yine başta ilimizin doğal, tarihi, kültürel ve tarımsal değerlerinin korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda, bilimi kullanarak, üzerine düşen sorumlulukların bilinciyle çalışmalarını sürdürecektir. Kurulması çalışmalarını başlattığımız ziraat fakültemizin başta ilimiz olmak üzere ülkemize, ülkemizde tarımının gelişmesine büyük katkılar sunmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

6.5kTakipçi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz