Yayınlanma:04 Şubat 2022 17:20 Güncelleme:15 Şubat 2022 21:54

PAÜ Hastanesi Tıbbi Onkoloji BD. Başkanı Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, kanserin günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, kanserin sebebi bilinen ölümler sıralamasında ikinci sırada geldiğini söyledi.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Farkındalık yaratmak amacıyla 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak ilan edilmiştir. 

Konuyla ilgili PAÜ Hastanesi Tıbbi Onkoloji BD. Başkanı Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu açıklamalarda bulundu. Doğu şunları söyledi: “Kanser günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır” dedi.

Dünya Kanser Günü ilk kez 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından düzenlenmiştir. Aynı yıl ülkemizde de Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından başlatılmış, dünyada ve ülkemizde kanser konusundaki en büyük kampanyalardan biri olmuştur. Dünya Kanser Günü’nün temel amacı, kanserin neden olduğu hastalık ve ölümleri önemli ölçüde azaltmak ve uluslararası toplumun önlenebilir kanserlere yaklaşım konusunda farkındalığını arttırmaktır.

İlk ve en önemli strateji kanserden korunma olup temel olarak sağlıklı bir hayat tarzını içerir. En temel olarak;

  • Tütünden kaçınmak
  • Fiziksel olarak aktif olmak
  • Sağlıklı bir kiloya sahip olmak
  • Meyveler, sebzeler ve tahıllardan zengin, buna karşın doymuş yağ oranı az bir diyetle beslenmek,
  • Alkol tüketiminden kaçınmak,
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı korunmak
  • Güneş ışınlarına aşırı maruziyetten kaçınmak şeklinde korunma önerilerini özetleyebiliriz.

15 Aralık 2020’de, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir alt kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) küresel kanser yüküne ilişkin en son tahminleri, yani Dünya Kanser İstatistiklerini yayınladı. IARC Küresel Kanser Gözlemevi’nin bir parçası olarak çevrimiçi olarak erişilebilen GLOBOCAN 2020 veri tabanı, 185 ülkede 36 kanser türü ve 2020 yılı için birleştirilmiş tüm kanser türleri için sıklık ve ölüm oranı tahminlerini sağlar.

Ülkemizde en sık görülen ilk 5 kanser türü, akciğer kanseri, meme kanseri, kolorektal kanser, prostat kanseri ve tiroid kanseri

Globocan verisine göre 2020 yılında Türkiye nüfusu 84.339.067 iken, yıllık yeni kanser vaka sayısı 233.834 ve kansere bağlı yaşam kaybı sayısı 126.335 olarak bildirilmiştir. Ülkemizde en sık görülen ilk 5 kanser türü, akciğer kanseri, meme kanseri, kolorektal kanser, prostat kanseri ve tiroid kanseri idi. Erkeklerde en yaygın görülen ilk 5 kanser türü akciğer kanseri, prostat kanseri, kolorektal kanser, mesane kanseri ve mide kanseri  olup, bunların en az %40’ının sigara ilişkili olduğu tahmin edilmektedir. Kadınlarda en yaygın görülen ilk 5 kanser türü meme kanseri, tiroid kanseri, kolorektal kanser, akciğer kanseri ve rahim kanseridir.

Kanser şüphesi taşıyan hastalarımızın en kısa sürede bir uzmana başvurmaları konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Gököz Doğu “Erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

6.5kTakipçi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz