Yayınlanma:17 Aralık 2021 23:05 Güncelleme:27 Aralık 2021 21:50
PAÜ ÇTLE sitesinde 9 dilde sözcük öğrenebilmek için ticari olmayan bir oyun yayına girdi.
15 Aralık Uluslararası Türk Dili Günü’nde Pamukkale Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü web sitesinde üniversite öğrencilerinin yanı sıra Türk lehçelerine ve yabancı dillere meraklı kimselere yönelik bir oyun yayına girdi.
Azerice, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Türkmence, Osmanlıca, Rusça, İngilizce ve Arapça oynanabilen oyunda kırmızı renkli harfler ve harflerin arkasında o harflerle başlayan sözcükler ekrana geliyor. Kırmızı harfleri vurdukça sözcüklerin anlamları ortaya çıkıyor.
Oyun bilgisayarda ok tuşları ve boşluk tuşu kullanılarak oynanabiliyor; bu sebeple mobil cihazlarda oynanamayabilir.
Oyunun adresi:
Diğer bölümler ve üniversiteler de böyle oyunlar hazırlasa bazı derslere çalışmak sıkıcı olmaktan çıkabilirdi.
Aynen akülü araba yapacaklarına böyle şeyler yapabilirler.
Oyunda level yok sadece harfleri vurdukça hızlanıyor ve daha çok harf gelmeye başlıyor. Zaten maksat yüksek puan alıp rekor kırmak değil daha fazla sözcük öğrenmek.
aynı sitede adam asmaca oyunu da var ama o biraz sıkıcı. bununla daha hızlı sözcük öğrenilebilir sanki. piyasada bazı kelime ezber programları var ama pcde başka şeylerle meşgulken onlara odaklanmak zor. bu oyunda harfleri vururken konsantre olduğun sırada sözcükleri de takip etmiş oluyorsun. mobilde de çalışsaydı otobüste giderken falan bile sözcük öğrenmek için oynanabilirdi.
ÇTLE öğrencileri çok fazla lehçe ve dil öğrenmek durumunda kalıyor ve bu durum bu bölümde okumanın başlıca zorluklarından birisi. Düşünün ki hem birçok Türk lehçesini, hem de Osmanlıcayı öğrenmenin dışında bir de İngilizce ve Rusça dersleri görüyorsunuz. PAÜ ÇTLE kurulduğundan beri sözlüklerle ve oyunlarla öğrencilerin dil öğrenme konusundaki bazı problemlerini çözüyor. Ülkemizde PAÜ’den çok daha önce kurulan ÇTLE bölümlerinin böyle uygulamaları yokken onlara kıyasla çok çok yeni olan PAÜ ÇTLE 2014 yılından beri öğrenciler ve araştırmacılar için böyle bir kaynak sunuyor. Diğer üniversitelerin ÇTLE bölümleri de böyle uygulamalar sunsa dil ve lehçe öğrenme konusunda sahip olacağımız imkânı bir düşünsenize.