Yayınlanma:19 Nisan 2023 14:39 Güncelleme:03 Mayıs 2023 19:59
Ramazan bayramında beslenmeye dikkat! PAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Topsakal, “Uzun süren ramazandan sonra aniden aşırı yemeye geçmek sağlığımızı tehlikeye atabilir” dedi.
PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenay Topsakal hastaları bu konuda uyararak açıklamalarda bulundu.Topsakal, “Bir ay süren ramazan süresince hastaların yeme alışkanlıklarının değiştiğini ve kilo almaya daha yatkın hale geldiklerini görüyoruz. Bu sebeple bayramdan başlayarak bundan sonraki süreçte aşırı yemekten kaçınılmalı ve hareketsiz kalınmamalıdır. Yemekler az ve sık öğünler olarak alınmalı, hızlı yemekten özellikle kaçınılmalıdır. Kahvaltı alışkanlığına geri dönülmeli ancak kahvaltıda ekmek dilimleri küçültülmeli ve tatlılardan uzak durulmalıdır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Yüksek kalorili içecekler yerine, su tüketimi artırılmalı, gece yeme alışkanlığı terkedilmelidir” diye konuştu.
Bayramda diyetin bozulmaması gerekmektedir
Özellikle diyabet hastaları başta olmak üzere tüm vatandaşların bayramda aşırı tatlı tüketmekten kaçınması gerektiğini belirten Doç. Dr. Şenay Topsakal, “Kalp ve böbrek hastaları, diyabet ve kilolu hastalarımız gibi diyet yapması gereken tüm hastalarımızın bayramda diyeti bozmamaları gerekmektedir. Mümkünse evde yapılmış az şekerli tatlılar tüketilmeli, büyük porsiyonlardan kaçınılmalı ve şeker hastaları için tatlandırıcılı ya da şekersiz ikramlar hazırlanmalıdır. (meyveler, evde yapılmış meyve suları, ayran…) Aşırı sıcak ve ağır yemekler sağlığımız açısından risk oluşturmaktadır. Çay, kahve fazla tüketilmemeli uykuya önem verilmeli aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınılmalıdır ve ilaçlar kesinlikle aksatılmamalıdır” dedi.