Yayınlanma:05 Mart 2024 18:20 Güncelleme:25 Mart 2024 21:15

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi’nin, Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi ve PAÜ Ulu Çınarlarla Birlikteyim Topluluğu’nun birlikte düzenlediği “Yaşlı Bireylerde Farklı Yönlere Yapılan Yürüyüş Eğitiminin Denge, Düşme Korkusu ve Alt Ekstremite Performansına Etkisi” konulu TÜBİTAK Projesi Bilgilendirme Semineri ve Sosyal Sorumluluk Aktivitesi gerçekleşti.

PAÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesinde gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Etkinliğin devamında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümmühan Baş Aslan, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan yaptı.

Prof. Dr. Çetişli Kormaz: “Yaşamımıza kaliteli yıllar, yıllarımıza kaliteli yaşamlar katmalıyız”

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “TÜBİTAK 2209-A destekleme programı kapsamında desteklenmeye layık görülen projemizin sosyal sorumluluk aktivitesine katılımınız ile bizleri onurlandırdığınız için teşekkür ediyorum. Yaş almamız ile birlikte kas gücümüzde, dengemizi de bilişsel komisyonlarımız da etkilenimler olabilmektedir. Sağlıklı şekilde yaşanabilmek için her daim fiziksel olarak aktif olmalıyız ve sosyal aktivitelerimiz de her daim devam etmemiz gerekiyor. Yani aktif yaş alma düşüncesini benimseyerek kendimizi sevmeli, kendimizi önemsemeli ve kendimize vakit ayırmalıyız. Kendime de amaç edindiğim gibi her dersimde ve her konuşmamda vurgulamaya çalışıyorum, yaşamımıza kaliteli yıllar, yıllarımıza kaliteli yaşamlar katmalıyız. Proje fikrimizi 2002- 2022 yılında Uluçınarlarla Birlikteyim Topluluğumuzun kurulmasıyla başladık. Sevgili Nesrin arkadaşım yaşlılarımızın yürüyüşünün giderek etkilendiğini, az yürümeye başladıklarını, Sevgili Cemre’m ise egzersize motive etmek için hani bizlerin söylemesinden çok akranlarıyla muhabbet, akranları demesinden çok akranlarıyla muhabbet, akranlarından bilgi almalarının daha etkili olabileceği fikrini sundu. Geçen sene de güzide kurumumuz TÜBİTAK’a başvurduk. 9334 proje arasında desteklenmeye layık görülen projeler arasında yer aldı. Rektörüm Sayın Prof. Dr. Ahmet Kutluhan Hocam, öğrencisinden akademik personeline her birimizi proje ve araştırma yapmamızı şehrimiz ile bütünleşmesi için motive ettikleri, üniversite hayatın rehberidir, şehri ile bütünleşen üniversite, üniversite üreten üniversite felsefelerini bizleri aşıladı ve üniversitemizin imkânlarını bizlere sunduğu için teşekkürlerimi arz ederim.”

Dekan Prof. Dr. Aslan: “Düşme sonucunda kırılmalar ve kırıklar sonucunda da uzun süreli yatak bakımları ve kişilerin uzun süreli günlük yaşamdan kopması anlamına gelir”

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümmühan Baş Aslan gerçekleştirdiği konuşmada şunları belirtti: “Üniversitelerin üç ana görevi vardır. Bunlardan birisi öğrenci eğitimi, diğeri araştırma ve gerçekleştirme üçüncüsü ise sosyal sorumluluk ve topluma hizmettir. Biz bu projeyi düşündüğümüzde bu üç amaca hizmet ettiğimizi düşünüyorum. Araştırma yapmak, bizim fakültemizin en önemli özelliklerinden birisidir. Çok sayıda projeye, araştırmaya, katılmak hem bilimsel anlamda hem de elde ettiğimiz sonuçlarla topluma hizmet etmek anlamında çalışmalar yürütmekteyiz. Bir diğer amacı da topluma hizmet olan bu proje kapsamında sizlerle bir arada olduk ve elde ettiğimiz sonuçlar; aktif yaş almayla sağlıklı kalma konusunda bazı sonuçlar verecek. Dünyada mavi nokta diye bir kavram var. Bu kavram, yüz yaşını yaşayan veya aşan bireylerin olduğu yerleri araştıran bir araştırmacı tarafından oluşturulmuş bir ifadedir. Bu araştırmacı, mavi noktaya sahip farklı coğrafyalara gidip incelemeler yapmış. Yaptığı incelemeleri değerlendirdiğimizde hepsinde benzer sonuçları görüyoruz. Birincisi sağlıklı beslenme, ikincisi aktif olma. Fiziksel açıdan herhangi bir nedenle aktif olduğunuzda daha sağlıklı oluyorsunuz. Bir başka husus da bizim toplumsal bağlarımız, ilişkilerimiz. Aile içi ilişkiler, arkadaşlarımız ve çevremizdeki bireylerle olan ilişkiler. Bir başka boyut da inanç. Güçlü inanca sahip bireyler daha uzun yaşama ve daha sağlıklı yaşama sahip olmaktadır. Bu projede, yürüme ve yürümenin farklı yönlere etkisi incelendi. Dengeye olan etkisi ve düşmeye olan etkisi incelendi. Düşme bizim ileri yaşlarda en korktuğumuz olaylardan biridir çünkü düşme sonucunda kırılmalar ve kırıklar sonucunda da uzun süreli yatak bakımları ve kişilerin uzun süreli günlük yaşamdan kopması anlamına gelir. Tüm yönleri ile baktığımızda bu çalışma gerçekten çok kıymetli.”

Rektör Kutluhan: “Proje ekibinin literatürdeki böyle bir eksikliği yakalaması da Pamukkale Üniversitesi’nin başarısı olsa gerek”

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “Ben kulak burun boğaz doktoruyum. Bizim önemli alanımız “vertigo”. Denge, kulak-burun-boğazdan sorulur. Herkes zanneder ki denge beyinden sorulur. Ama dengenin merkezi biziz. Tüm bugüne kadar hastalarımıza ne dedik? Dengenin rehabilitasyonunda, iyileşmesinde yürüyüş çok önemli bir faktördür. Biraz uzağa bakarak yürüyeceksiniz. Bu dengeyi en güzel tekrar sağlayan en önemli egzersizdir, yürüyüş. Ama burada bakıyorum ki, arka vitese geçilmiş, geri yürüyüş eksik bulunmuş. İşte bu da çok önemli. Bizim bu düşen insanımızın en önemli düşme sebeplerinden biri nedir? Arkamı döndüm düştüm, arkaya iki adım attım düştüm. Yani önde giderken düşmeden ziyade arkaya giderken düşmeler çok dertli. Şu en büyük duamız; Türkiye, yürüyüşünde hep öne gitsin, geriye gitmesin. Yine bunu nerede gördük? Hepimiz sürücü ehliyeti aldık. En önemli sürüş testi geriye gitmektir. Ben geriye sürdüm, sonra indik. Ne kadar yalpalamışım, polisler bana göstermişti. Geri park yine ehliyetin bir unsurudur. Bu projeyi çok başarılı buldum. Proje ekibinin literatürdeki böyle bir eksikliği yakalaması da Pamukkale Üniversitesi’nin başarısı olsa gerek.”

yasli yurume1

Konuşmaların ardından program Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi Ritim Grubu’nun gerçekleştirdiği müzik dinletisi ile devam etti. Müzik dinletisinin ardından “Yaşlı Bireylerde Farklı Yönlere Yapılan Yürüyüş Eğitiminin Denge, Düşme Korkusu ve Alt Ekstremite Performansına Etkisi” adlı TÜBİTAK Projesi ekibine katılım belgesi Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan tarafından takdim edildi.

Takdimlerin ardından Bilgilendirme Semineri; Proje Yürütücüsü Nesrin Ülker’in ‘Aktif Yaş Almak İçin Ev İçi Düzenim’ başlıklı sunumu, Proje Araştırmacısı Cemre Akın’ın ‘Aktif Yaş almak İçin Dengem’ başlıklı sunumu, Proje Yardımcı Danışmanı Uzm. Fzt. Betül Söylemez’in ‘Aktif Yaşam İçin Yürüyüşüm’ başlıklı sunumu ile devam etti. Bilgilendirme Seminerinin ardından etkinlik akran söyleşisi ve devamında katılımcılara katılım belgesi verilmesi ile sona erdi.

6.5kTakipçi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz